19. tematska sjednica Gradskog vijeća – HNK Hajduk š.d.d. Split

By 0 Comment

Poslovanje i funkcioniranje HNK Hajduk danas je usko vezano uz odnos Kluba s Gradom, s Hrvatskim nogometnim savezom, uz financijske mogućnosti koje nisu sjajne kao i o Nadzornom odboru kojeg je, u sadašnjem sazivu, demokratski birala Udruga Naš Hajduk. Današnja sjednica upravo bi trebala dati odgovore na brojna pitanja iz navedenih tema, a ponajprije definirati ulogu Udruge naš Hajduk u budućem izboru članova NO-a.

 

Za sjednicu vlada veliki interes i javnosti i medija pri čemu je svaki potez Uprave i Nadzornog odbora pod posebnim povećalom. Kredit Hajduka, kojem je Gard bio jamac, ne vraća se dogovorenom dinamikom zbog čega se na sjednici raspravljalo o njegovom reprogramu.

Predsjednica Pametnog grada, Marijana Puljak u raspravi ba sjednici sudjelovala je u ime našeg  Kluba vijećnika pri čemu se, za početak, osvrnula na pripremu današnje sjednice. Unatoč kvalitetno i na vrijeme pripremljenim materijalima od strane Našeg Hajduka, gradonačelnik je čekao zadnji trenutak, dan prije sjednice da kaže kako Ugovor nije pravno utemeljen.

Mi bismo nasuprot tome sjeli  s trenutnim Nadzornim odborom kluba, čiji je rad do sada pokazao zavidnu dozu ozbiljnosti i odgovornosti, i vodstvom Udruge Naš Hajduk i pronašli pravni okvir da se implementira osnovna ideja o osiguravanju dugoročne budućnosti Hajduka, kroz model nadzora upravljanjem koji se sada nudi.

Zatim bi to ponudili na javnu raspravu i diskusiju, tražeći načine kako da se još poboljša, i ugradi što je moguće više mehanizama koji će spriječiti da se u Hajduku događa ono što se događalo pod dosadašnjim upravama. Na kraju bismo konačni prijedlog iznijeli na Gradsko vijeće i zatražili podrušku svih vijećnika.

„Ovo što nas je sada dočekalo je blago rečeno skandalozno. Imamo gradonačelnika koji je po tko zna koji put pokazao da zapravo ima sve karakteristike izmjenične struje: jedan dan misli jedno, drugi dan skroz suprotno, pa opet suprotno i tako non-stop.“ rekla je u svom izlaganju vijećnica Puljak.

Situacija u klubu nije idealna, ima još puno stvari za popraviti, ali je pozitivan trend očit i trenutnom modelu upravljanja treba dati šansi da tako i nastavi, te da još više ubrza pozitivan trend.

Vijećnik Pametnog grada, Jakov Prkić, kratko je rezimirao u raspravi i na početku svog izlaganja napomenuo kako, uz Hajduk, postoje i drugi vrlo važni problemi Grada poput Karepovca, asistenata u nastavi ili hladne vode u bazenima Poljud.

Također se osvrnuo na izlaganje vijećnika Podruga – „Podrug je spominjao pritiske, ja ih nisam vidio ni čuo. Pitao je i tko putuje s Hajdukom,  a pitao bih ja njega kako je putovao na Olimpijske igre u London. Također, kad proziva za plaću predjsednika Brbića, neka kaže kolika je njegova, pitao je. Aludirajući na Promet, pitao je Brbića imaju li zaposlenici Hajduka božićnice, regres, te prodavači provizije na prodane karte.“

Nakon višesatne rasprave predloženi su zaključci koje je naša vijećnica Marijana Puljak  predložila već na samom početku sjednice:

  1. Podržavamo Udrugu Naš Hajduk te dajemo mandat Udruzi za sprovođenje izbora za novi Nadzorni odbor u 2015. godini, a na rok od 4 godine.
  2. Formirat će se zajedničko Povjerenstvo koje će dalje razraditi prijedlog Udruge Naš Hajduk uvažavajući stavove i prijedloge iznesene na sjednici Gradskog vijeća te predložiti GV-u novi model i to u prvoj polovici 2015. godine.
  3. Sprovest će se Anketa među svim građanima Splita kao većinskim vlasnikom s pitanjima o obliku upravljanja Hajdukom, ali i o obliku vlasništva. Pitanja za Anketu će se formulirati i usuglasiti na Povjerenstvu.
  4. Dug Hajduka za komunalnu naknadu, umjesto plaćanja, će se izvršiti dokapitalizacija od strane Grada u 2015. godini.
  5. U suradnji sa stručnim službama Grada izvršit će se reprogramiranje obaveza Hajduka vezanih uz kredit.

Svi navedeni zaključci jednoglasno su prihvaćeni od strane Gradskog vijeća, s 26 glasova prisutnih vijećnica i vijećnika.

Odnos s Hrvatskim nogometnim savezom također je danas definiran posebnim zaključkom kojeg je predstavio Gradonačelnik, a koji je također jednoglasno prihvaćen: Daje se podrška Hajduku i navijačima, u cilju objektivnog vrednovanja Hajduka, za razgovore s HNS-om u sastavu predstavnika Hajduka, Grada, Županije i navijača.

TAGS: