18. tematska sjednica Gradskog vijeća – TD Promet d.o.o.

By 0 Comment

Nakon dulje pauze zakazana je nova sjednica Gradskog vijeća, 18. tematska rasprava na temu stanja u T.D. Promet d.o.o. Split. Promet je iz više razloga danas u vrlo teškoj financijskoj i poslovnoj situaciji. Na sjednici smo bili aktivni u raspravi te smo argumentirano iznosili svoje mišljenje i prijedloge.

 

Na inicijativu Pametnog grada na tematskoj sjednici o stanju u T.D. Promet d.o.o. Split prihvaćen je i zaključak o poduzimanju potrebnih pravnih mjera, da se konačno utvrdi odgovornost za stanje u kojem se Promet danas nalazi. Tko je, kada i zašto, imenom i prezimenom, donosio odluke koje danas dolaze na naplatu i direktno terete gradski proračun, novac svih građana Splita?!

Nije nevažno da Grad godišnje u prosjeku subvencionira Promet s čak 38 milijuna kuna, da konstantno ”krpa rupe” kad god se za to ukaže potreba, a pritom da nitko ne odgovara za nastalo stanje. Do kada tako? Već na početku sjednice izrazili smo nezadovoljstvo dobivenim materijalima. Nedopustivo je da na Gardsko vijeće dođu materijali stari dva mjeseca, nepotpuni i bez konkretnih prijedloga. Već takav pristup i Grada i Prometa ne obećava rješenje problema.

Uz definiranje odgovornosti i kritiku za vijećničke materijale, ukazali smo i na brojne druge propuste te predložili konkretna rješenja:

  • Ticketing sustav i odnos s pulskom tvrtkom Penta. 10 milijuna kuna bacili smo u vjetar za sustav koji nije, niti će zaživjeti, koji je već zastario, a Promet se njime bavi čak 6 dugih godina! Dovoljno vremena da jedan kvalitetan informatičar samostalno proizvede i pokrene vlastiti sustav u Prometu.
  • 2 milijuna kuna, 4 ili 6, koliko bi već Promet trebao milijuna gradskih kuna, Grad im treba posuditi. Zahtijevati da vrate posuđeno čim se za to stvore određeni uvjeti. Umjesto odgovorne posudbe, Grad uporno donira i subvencionira tvrtku kojoj čak nije ni vlasnik u cjelosti.
  • Ubrzano uvođenje automatizacije parkinga što bi podiglo prihode za 30%, što je utemeljeno na pozitivnom iskustvu onih gradova koji su to već napravili.
  • Hitna izrada Prometne strategije grada koja je nužna za aplikaciju na europske fondove, a koji u segmentu prometa, pružaju ogromne mogućnosti. Državna je napravljena dok ona gradska, koja je već preskupo plaćena IGH-u, nikada nije ugledala svjetlo dana zbog površnog i pogrešnog pristupa u njenoj izradi.
  • Optimizacija ljudskih resursa. Godinama se u Promet zapošljavalo bez plana, ne vodeći računa o stvarnim potrebama poduzeća. Zato danas velik dio zaposlenika čini administracija, a pritom nedostaje stručnog kadra. Neophodna je kadrovska reorganizacija s ciljem da se Promet primarno bavi svojom osnovnom djelatnošću – komunalnim gradskim prijevozom.
  • Izmjena kolektivnog ugovora. Radnici Prometa, poput svih ostalih zaposlenika državnih ili gradskih tvrtki, trebaju podnijeti teret situacije u kojoj se država i grad nalaze. Odreći se regresa, božićnice i drugih vrsta dodataka na plaću u potpunosti, sve dok se ne stvore uvjeti za njihovu isplatu bez zaduživanja ili primanja gradskih ‘donacija’.
  • Dogovoriti se sa Županijom i usvlasnicima oko problema s linijskim prijevozom i dodijeljenim koncesijama, zaboraviti na trenutak razna politička nadmetanja i okrenuti se pronalasku konstruktivnih rješenja.

 

 

 

 

TAGS: