Gradske tvrtke nisu gradonačelnikova privatna blagajna

By 0 Comment

PAMETNO O POZAJMICAMA GRADSKE TVRTKE STANOUPRAVA

Stranka Pametno reagirala je na sporne pozajmice, od gotovo 600 tisuća kuna, koje je gradska tvrtka Stanouprava isplatila partneru gradonačelnikovog donatora i to bez znanja Nadzornog odbora

Split, 26. listopada 2016. – Maske padaju i kako se bliži kraj mandata aktualnog gradonačelnika, u javnost izlaze ovako skandalozna saznanja. Gradska tvrtka, iz sredstava pričuve, isplaćuje pozajmice partneru gradonačelnikova donatora i plodouživatelja Turističke palače. Riječ je o gotovo 600.000 kuna gradskog novca. Da stvar bude gora, pozajmice su isplaćene iz sredstava zajedničke pričuve gdje povrat nije osiguran odgovarajućim sredstvima naplate.

Pozajmice su isplaćene u više manjih iznosa da se zaobiđe Nadzorni odbor, a kao nitko ništa nije znao. Ni gradonačelnik, ni partner – donator – plodouživatelj. Pa zar zaista misle da su građani glupi i da će im povjerovati? Gdje je granica, svibanj 2017? Ovo je bezobrazluk i krivično djelo zbog kojeg trebaju odstupiti i direktor Stanouprave i gradonačelnik. Svi odgovorni za ovako rizično postupanje našim novcem. Vrhunac je i informacija kako je Stanouprava pozajmila i Spalatum DMC, pompozno najavljivanu agenciju koja je trebala brendirati Split. A što zapravo radi – organizira dva gradska sajma. Sramota koliko je štete Splitu nanio ovaj gradonačelnik, nezamislivo igdje u svijetu komentirala je Marijana Puljak, predsjednica Pametno.

Jakov Prkić, gradski vijećnik stranke Pametno, na jednoj od prošlih sjednica gradskog vijeća postavio je niz pitanja direktoru Stanouprave, a kao odgovor dobio je samo nervoznu i neprimjerenu reakciju direktora.

– Predsjednik Nadzornog odbora o pozajmici je doznao iz medija, a Stanouprava istovremeno posluje s gubitkom od oko 800 tisuća kuna. Nedavno smo upozoreni i na to da Stanouprava više ne objavljuje javne natječaje već poslove dijeli direktnom pogodbom, mediji su pisali i o upitnim malverzacijama s vodomjerima i preplaćenom vodom u zgradama gdje Stanovuprava nije štitila svoje korisnike. Sve ovo je i više nego dovoljno da se državno odvjetništvo detaljnije pozabavi ukupnim stanjem u Stanoupravi – navodi Jakov Prkić.

I bez spominjanja Karepovca i Žnjana, zaista su skandalozne posljedice koje će ovaj nesretni mandat ostaviti Splitu u nasljeđe – zaključuju u stranci Pametno.

TAGS: