Žene na tržištu rada

By 0 Comment

Prošli petak smo, nastavno pozivu organizatora, sudjelovali na predstavljanju istraživanja o usklađivanju obiteljskih obveza i plaćenog rada, u okviru projekta ”Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda”, koji provodi udruga B.a.B.e. u suradnji s Fakultetom poliitčkih znanosti, udrugom LEGALINA, VIMIO i Gradom Zagrebom.

U ime Pametno, na predstavljanju je sudjelovala doc. dr. sc. Selma Supek s Fizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, članica Pametno. Za razliku od dijela sudionika, dr. Supek je tijekom diskusije naglasila potrebu, značaj i prednosti fleksibilnog rada za sve te istaknula  kako bi mogao biti naročito koristan za žene na tržištu rada. Uvođenje četverosatnog radnog vremena vodilo bi povećanju zaposlenosti i moglo bi, naročito u određenim periodima, omogućiti ženama brže i lakše vraćanje na posao i bolje usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza.  Dodatno, fleksibilnost u okviru punog radnog vremena važna je u mnogim strukama zbog prirode posla i individualnih radnih preferencija, a posebno je, smatra dr. Supek, važna kod kreativnih poslova. Naglasila je da uz fleksibilnost rada izrazito pozitivno na rezultate rada djeluju kvalitetni radni odnosi i obogaćeni radni uvjeti u smislu organiziranih dječjih vrtića u tvrtkama, prostora za odmor i relaksaciju i sl. Naime, znanstvena istraživanja su pokazala da iz toga proizlaze veće zadovoljstvo zaposlenih i veća produktivnost, čak za visokih 30%. 

Radna fleksibilnost, kao i obogaćeni radni uvjeti, nisu novost u svijetu. U organiziranim i razvijenim zemljama Europe sve navedeno uobičajena je pojava, a iako rijetko, pozitivni primjeri postoje i u Hrvatskoj. Fleksibilni koncept radnog vremena bio je realiziran još 50-tih godina, kada je Institut Ruđer Bošković imao izvrsne uvjete za rad svojih zaposlenika jer je, uz vrlo poticajnu radnu atmosferu i tada najmodernije laboratorije i radne prostore, imao osigurane i prostorije za sport i rekreaciju zaposlenika, a institutske zgrade bile su okružene parkom kojim su do prije tridesetak godina šetale čak i srne. Radilo se je tada u svako doba dana i noći, što zbog prirode posla i mjerenja koja se nisu mogla zaustavljati, što zbog vlastitog interesa i osobne sklonosti radu u ranijim ili kasnijim satima. Institut je bio vrlo uspješan i na svjetskoj razini a zaposlenici zadovoljni. 


Pametno smatra kako je potrebno i korisno pratiti svjetske trendove i preuzimati uspješne koncepte rada, a sve s ciljem razvoja moderne, građanske Hrvatske, koja će biti društveno i gospodarski kompetetivna te ravnopravna visoko razvijenim zemljama Europe.

TAGS: