Priopćenje za javnost: Karepovac – izolacija nije trajno rješenje!

By 0 Comment

Poruka Pametnog grada na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o Karepovcu vrlo je jasna – projekt izolacije u koji se kreće pod izgovorom da je riječ o sanaciji odlagališta, nije dobro niti trajno rješenje za naš Grad. Mi smo predlagali da se hitno saniraju nakritičniji problemi sadašnjeg stanja, ali da se ne zatvore vrata potpunoj sanaciji u bliskoj budućnosti i da se na takav način ostavi mogućnost razvoju grada i na tom području. Na žalost gradska vlast to ne razumije ili ne želi razumjeti.

 

Ovakvom odlukom jučer je Grad definirao širi prostor Karepovca kao neiskoristiv na dugo vremena. Zbog neplaniranja i nedostatka dugoročne vizije, odnosno Strategije razvoja grada, svojoj djeci ostavljamo isti problem. Za 20 – 30 godina oni će ponovno doći u situaciju da prosvjeduju, bune se i pitaju što s Karepovcem, ogromnim prostorom tako blizu centru grada koji nije trajno saniran, i na kojem se ne može napraviti ništa korisno.

 

Čemu onda ovakva „sanacija“? Odgovor se krije u činjenici da sada na brzinu treba zadovoljiti vremenske rokove, a godinama već gradska vlast ignorira ovaj problem, prioritet nad prioritetima grada Splita.

 

Odlagalište će se prekriti folijom s mjestimičnim otplinjavanjem što znači da ćemo hrpu smeća visoku 60 metara ostaviti trajno u svom ”dvorištu”. Predložili smo da se elementi predloženog projekta iskoriste za hitno saniranje postojećeg stanja na Karepovcu, u mjeri koja je moguća bez ozbiljne kompletne sanacije te da se hitno pripremi projekt potpune sanacije koji će predvidjeti i korištenje sredstva EU fondova kako bi se oslobodilo 400 000 m2 korisne površine za razvoj grada Splita, kao i daleko veći okolni prostor.

 

Potpuna sanacija bi bila trajno rješenje te bi dugoročno podigla kvalitetu života stanovnika oko Karepovca, pa makar to trajalo i koju godinu više. Nesnosni smrad koji ih danas guši nestao bi potpuno i zauvijek. Ovako im to ne možemo jamčiti. Karepovac je u smislu ekološke katastrofe, najveći problem u Splitu, možda i najveći u Hrvatskoj.

TAGS: