Izmjene Zakona o sportu – pametno ili ne?

By 0 Comment

Prije točno šest mjeseci u Saboru su izglasane izmjene i dopune Zakona o sportu, pokrenute na inicijativu udruge Naš Hajduk. Temeljna ideja izmjena jest pokušaj vraćanja poštenja u hrvatski sport, a koje je birokratskim zakulisnim igrama davno izgubljeno. Najočitiji je primjer najvažnija sporedna stvar na svijetu – nogomet.

Izmjenama Zakona svi klubovi bi, neovisno o ustroju, morali transparentno objavljivati svoja financijska izvješća, svim prekršiteljima zakona iz uprava klubova bio bi zabranjen rad u sportu 3 godine, u profesionalnom sportu županijska i nacionalna skupština bile bi organizirane na transparentnim i poštenim osnovama.

Kome može smetati ovako nešto?

Naravno, samo onima koji umjesto da služe sportu, koriste isti za svoju osobnu korist. Takvima je u cilju netransparentnost i sigurnost u svakoj odluci skupštine. Danas je dan kada je isteklo vrijeme za usklađivanje sa Zakonom, a koliko se promjene zaista žele, vidljivo je i iz toga što, u šest mjeseci, savezi nisu poduzeli apsolutno ništa. Dapače, čekao se ishod parlamentarnih izbora kako bi se eventualno preko Ustavnog suda Zakon pokušao osporiti. Umjesto da Hrvatska konačno krene prema razvoju, u jednu modernu europsku državu, i ovo je dokaz kako se ništa ne mijenja. Ostajemo čvrsto nogama u močvari. Nacionalna liga je slaba, a reprezentaciju gleda sve manji broj ljudi.

Kako su ulaskom velikog novca u nogomet čak FIFA i UEFA kompromitirane, krenulo se u velike reforme u ovim organizacijama. Predsjednici su suspendirani na 8 godina, a nova Skupština FIFA-e, 26. veljače, donosi revolucionarne promjene. Upravo takve promjene predložene su i ovim Zakonom protiv kojeg se čelnici Hrvatskog nogometnog saveza oštro bore.

Pametno se zalaže u potpunosti za transparente i poštene odnose, ne samo u sportu i nogometu već u svim segmentima društva. Jedino tako Hrvatska može postati država na koju ćemo sutra svi biti ponosni umjesto da se sramimo određenih postupaka, poput ovog od HNS-a.

TAGS: